Little Meadow: A New England triumph in Tandridge

Case Studies, General

Set in the heart of a former scout camp on the northern outskirts of Tandridge in Surrey, Little Meadow is an exceptional new build project that stays true to its roots with extraordinary and dynamic twists.Little Meadow

After the abandoned scout camp fell into a state of disrepair, local master builder and carpenter, Steve Lunt, stepped in to secure three acres of the site.

Although it could have posed a potential challenge, Steve managed to see the possibilities in a site without utilities as he embraced the surrounding woodland and nature, ensuring that the beauty of the green belt and rural character of the area remained protected. His objective was to create an attractive property that was traditional at the core as well as being environmentally friendly.

The project had its difficulties as Steve decided that the original approved scheme was not working for him and his wife Alison after they decided they wanted a result that was reminiscent of New England rather than Scandinavia. However, the new concept worked well with the shape of the original plans and a beautiful porch completed the romantic New England look, perfect for entertaining company.

Steve’s key objectives for the project were two fold, firstly to create an attractive traditional, designed property that would complement and enhance the area and secondly, to construct the property with energy efficient technology and sustainable features wherever possible.

Steve and his wife Alison took time to research and resource exactly the right products and materials for their new home and were keen to ensure as many of these could be supplied locally; from the fitted kitchen and oak for the galleried staircase to the local stonemason who hand carved the stunning fireplace in the family living room and the hand built plantation style shutters throughout the property, in keeping with the New England style.

The installation of services to the area such as gas, water and electricity proved challenging in so far as Steve had to liaise with all the service companies, who all had their own ideas of how and where to site the ducts, cables and pipes, all within regulation depth and width from each other.

Steve was keen to reduce running costs and introduced solar panels to the rear garage roof which he also tiled using recycled rubber tiles. Full heat recovery and ventilation systems were also incorporated together with low temperature demand “polyfloor” underfloor heating. A wood burner fuelled from logs from site completed the eco-friendly heating system.

Sustainable building materials included wood, ideal as it’s effectively carbon neutral and insulates well. Acoustic soundproofing was introduced between floors, which ensures both airborne and impact sound is kept to a minimum and has proved very successful. Particular emphasis was also given to energy efficiency and air tightness, which is often overlooked but is a key factor in creating an energy efficient home.

The new house also features state-of-the-art technologies that allow the user to control and monitor security, lighting and other devices within the home, or remotely from a mobile device.

Steve’s meticulous attention to detail also shows in the finishes to his home, from the vaulted ceilings which Steve suggested as an amendment to the original plans to enable more light to flood the upstairs bedrooms to his design of the dog shower in the utility/boot room which is not only practical but wouldn’t go amiss in the most glamorous of bathrooms!

Steve and Alison have included an oak staircase with glass panels to enable more light to flood the landing, staircase and hall, finishing off with a large crystal chandelier hung low at the galleried landing. Steve’s carpentry skills and those of his sons are shown throughout including the beautifully mitred skirtings and architraves to each room.

Regularly communicating with Tandridge Building Control’s senior surveyor Gavin Rolph throughout the construction process, the build was complete within 12 months and this stunning new home clearly pays testament to the high standard of workmanship that went into it.

And Steve’s exceptional organisational and creative skills allowed him to not only work on his own home, but also to work on a two further properties on the site for the original landowner.

Design team

Architects for original planning application – Chris Frost, Future Planning & Developments Tel: 0207 993 8196

Architects for revision of existing plans and building regulations application – Glyn Doughty/Glyn Doughty Designs Tel: 01959 562723

Contractor/client – Steve Lunt/Sceptre Construction. Tel: 01342 844010

Gavin Rolph/Tandridge Building Control. Tel: 01883 732871

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *